sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän juhliminen ja paukkuvat pakkaset

Nyt tällä viikolla on voinut viimein todeta, että kanadalainen kylmä talvisää on tullut jäädäkseen. Vielä viikko sitten Saskatoonissa on ollut suhteellisen leutoa säätä vaihdellen muutamasta pakkasasteesta ihan kunnon pluslukemiin. Nyt kuitenkin viime viikon maanantaina sää vaihtui todella radikaalisti ja päivittäinen lämpötila on nyt pysytellyt yli 20 miinusasteessa.

Saskatoonin paikalliset tuulet ja muut sääolosuhteet tekevät talvisäästä erittäin ankaran. Tänään esimerkiksi mittarissa näyttää -22 astetta, mutta kun ottaa muut säätekijät huomioon niin säätietojen mukaan ulkolämpötila tuntuu -33 asteelta. Ja nämä säätiedot pitää kyllä paikkansa, koska ulkolämpötila tuntuu ehdottomasti paljon pahemmalta kuin mitä varsinainen mittarilukema näyttää. Monet täällä Saskatoonissa ajattelevat Suomen olevan todella kylmä valtio, koska Suomi sijaitsee leveyspiiriltään pohjoisempana kuin esimerkiksi Saskatoon. Todellisuudessa kotona Turussa ei miinusasteet lähentele näin hurjia lukemia.
Täällä on selkeä mannerilmasto, koska lämpötilat vaihtelevat todella radikaalisti kuukausien välillä. Saapuessani Saskatooniin elokuun lopussa lämpöasteet lähentelivät ensimmäisinä päivinäni +30 astetta kun taas nyt miinusasteet lähentelevät -30 astetta. Pieniä lämpöeroja siis havaittavissa vaihton alun ja lopun kanssa. Tässä ilmastossa ei pysty menemään ulos hetkeksikään ilman asiaan kuuluvaa varustusta. Näiden purevien pakkasien vuoksi tarvitsen akuutisti ulkohousut, jotta selviän tässä säässä. Ainakin viimeistään siihen mennessä on pakko olla ulkohousut ostettuna kun lähden viettämään jouluani Saskatchewanin maaseudulle ja tarkoitus on harrastaa ulkoaktiviteettejä.
Kuitenkin suomalaisesta talvisäästä poiketen, Saskatoonissa paistaa lähes päivittäin aurinko! Miten paljon pirteämpänä sitä pysyykään, kun täällä ei ole päässyt iskemään jokavuotista kaamosväsymystä auringovalon puutoksen vuoksi. Eniten ehkä Suomeen palaamisessa tulee pelottamaan se, että miten tulen tottumaan pimeimpiin talvikuukausiin kaiken tämän aurinkoisuuden jälkeen.

Viime tiistaina päästiin juhlimaan Suomen itsenäisyyspäivän juhlia hieman erilaisissa merkeissä kuin aiempina vuosina. Me suomalaiset vaihto-opiskelijat saimme kutsun Saskatoonin kunniakonsulaattiin viettämään Suomen itsenäisyyspäivää ja eihän tästä kutsusta voinut tietenkään kieltäytyä.
Paikalle saapui illan aikana suomen syntyperäisiä Saskatoonilaisia sekä muita poliittisia henkilöitä. Juhlaan oli myös saapunut toinen politiikan kurssini professori, joka taisi hieman ihmetellä miksi minä olen saapunut myös paikalle muiden juhlavieraiden lisäksi. Illan aikana oli tarjottavana suomalaisia coktail-ruokia ja Pandan suklaata. Miten lihapasteijat, mäti- ja lohipäällysteiset leivät sinappikastikkeella maistuivatkaan niin taivaallisen hyviltä pitkän tauon jälkeen! Paikallinen catering yritys oli todella onnistuneesti pystynyt jäljittelemään suomalaisten ruokien maut näihin coktail-herkkuihin vaikka eivät olleet koskaan maistaneetkaan itse suomalaisia ruokia.
Tarjolla oli myös glögiä, joka maistui myös erinomaiselta. Taas tuli pientä etiketin rikkomista, koska olemme tottuneet suomessa juomaan glögiä kahvimukeista, mutta olisi ilmeisesti pitänyt käyttää viinilaseja niiden sijaan. Sitä vain välillä toimii täysin ajattelematta vanhojen tapojen orjana ja huomaa että onkin tehnyt taas jotain hassua muiden silmissä :D

Perjantaina minulla oli täällä jo ensimmäinen loppukoe, joka meni yllättävän hyvin. Kurssi tapahtui kokonaan verkkoympäristössä jonne koko syksyn ajan aktiivisesti osallistuin erilaisiin verkkokeskusteluihin käsiteltävistä aiheista sekä palauttaen monia kirjoitelmia. Koin kuitenkin kokeeseen valmistautumisen haastavaksi, koska en ole ollut kanssakäymisessä kenenkään kurssilaisen tai opettajan kanssa verkkoympäristön ulkopuolella. Oli vaikeaa hahmottaa kurssin oleellisimmat asiat kaikesta käydystä materiaalista. Itse tenttitilaisuus muistutti lukioaikaisia ylioppislaskirjoituksia kun käyttöön oli otettu yksi koulun jumppasaleista.
Perjantaina loppukokeeni jälkeen paikalliset ystäväni olivat kutsuneet minut kanssaan kirkossa järjestettävään joulukonserttiin, jota ennen he tarjosivat kanadalaista todella maukasta kotiruokaa. Omat odotukseni tästä joulukonsertista tosiaan osoittautui todella erilaiseksi kuin mitä tämä todellisuudessaan oli. Olin odottanut jotain normaalin kokoista kirkkoa mutta saavuimme todella massiivisen kirkon pihalle. Myös kirkon juhlasali oli valtava sekä moderni jossa oli istumapaikkoja noin reilulle 500 henkilölle. 
Lavalla oli pääesiintyjen lisäksi noin 50 kuoron jäsentä sekä paikalla oli myös suuri sinfoniaorkesteri lavan edessä. Esitykset olivat todella mahtipontisia ja amerikkalaistyylisiä. Itse olen aikaisemmin tottunut todella vaatimattomiin ja yksinkertaisiin joulukonsertteihin, joten oli mukavaa päästä katsomaan tällaista todella näyttävää joulukonserttia. 
Täällä on yleisesti aloitettu joulukoristelu jo reilusti marraskuun puolella ja nyt joulun lähestyessä näiden koristeiden määrän voi vaan nähdä lisääntyvän. Ensimmäiset joulukoristeet taisivat tulla kauppohin jo Halloweenin aikoihin lokakuun loppupuolella. Myös jokainen paikallinen bussi toivottaa hyvää joulua sekä satunnaisesti myös hyvää hanukkaa :D
Eilen taas uskaltauduin pitkästä aikaa lähteä kiipeilemään koululla. Sain suostuteltua mukaan uuden kiipeilijän, jonka kanssa olin kiipeilyparina. Hänelle järjestettiin alussa harjoitustunti, joka itsellenikin toimi mukavana kertauksena.
Tällä kertaa oli vuorossa tippumisharjoituksia, joiden ajatuksena oli että kiipeän niin korkealle seinää pitkin kuin vain pääsen (eli ei hirveän korkealle) ja tiputtaudun yhtäkkiä seinältä alas, jotta kiipeilyparini oppii varmistamaan köyttä turvallisesti. Aluksi olin aivan kauhuissani tästä harjoituksesta koska luotin kyllä ystävääni, mutta ajatus äkkinäisestä tiputtautumisesta ja seinästä irti päästämisestä tuntui pelottavalta korkeuksissa :D Mutta hauskaa oli joka on tärkeintä!

Täällä satoi tänään jopa pitkästä aikaa lunta jeeeeee! :)

/Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti