tiistai 29. marraskuuta 2016

Loppukokeiden lähestyminen

Syyslomalta palaaminen ei ollut pehmoinen paluu arkeen, vaan välittömästi piti alkaa ottamaan kaikissa kouluhommissa kiinni. Viimeiset viikot aika pitkälti kuluivat valmistautuen viimeiseen välikokeeseeni ennen varsinaisia loppukokeita, sekä kirjoittaen kursseilleni viimeisiä esseitä.
Jokaisella vaihto-opiskelijalla tuntuu olevan sama ongelma kuin itselläni jokaisessa kokeessa: aika vain loppuu kesken. Täällä varataan kokeiden tekemiseen niin vähän aikaa, että jopa englantia äidinkielenään puhuvilla henkilöillä on vaikeuksia saada aika riittämään koetilanteissa. Puhumattakaan meistä vaihto-opiskelijoista, joilla on vielä kielimuuria koetilanteissa, aika loppuu aivan täysin kesken. En ole vielä saanut tehtyä yhtäkään koetta niin että olisin ehtinyt vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, mutta onneksi sentään olen aina saanut kohtuu hyviä arvosanoja.

Suomessa yliopistoissa on tottunut siihen, että yleisesti koetilanteissa on enemmän aikaa tarjolla kuin sitä oikeasti kokeen kirjoittamiseen tarvitsee. Tällöin pystyy rauhassa koetilanteessa miettimään omia vastauksiaan sekä jopa luennostelemaan jotain esseevastauksia suttupaperille. Täällä kokeen tekeminen tuntuu vain taistelulta aikaa vastaan oksentaen kaiken ensimmäisenä mieleen tulevan tiedon paperille. Aikaa ei edes jää lukea omia vastauksiaan toista kertaa, joten voi niitä kirjoitusvirheiden ja hassujen lauseiden määrää. Voi niitä professori raukkoja kun joutuvat lukemaan sitä omaa hätäistä ajatuksenjuoksua niiltä koepapereilta :D
Sitten näistä loppuesseistä. Kursseillani on ollut tapana, että kurssin aikana olen tehnyt lyhyempiä noin 3-4 sivun esseitä ja näin kurssin lopussa tehdään laajempi essee, joka on noin 8sivun mittainen. Itselleni nämä kurssin aikana tehdyt esseet olivat enemmäkin harjoitusta siitä, millä tavalla kukin professori tahtoo esseitä kirjoitettavan. Toiset professorit näyttivät heti alusta asti pitävän kirjoitustyylistäni, kun taas toisille kirjoitustyylini oli ehdoton ei. Olen kuitenkin oppinut syksyn aikana erilaisia kirjoitustekniikoita, jotta pystyn mahdollisimman hyvin miellyttämään kutakin opettajaa. Ehdoton plussa tässä yliopistossa on heidän tarjoamansa Writing Centrerin online tutorointi, jonne olen voinut syksyn aikana lähettää esseitäni alustavasti arvioitavaksi. Olen heiltä saanut paljon parannusehdotuksia töilleni, sekä yleisesti rakentavaa palautetta omasta kirjoittamisestani sekä miten pystyn parantamaan tätä entisestään.
Nyt voin kuitenkin huokaista helpotuksesta, koska sain juuri hetki sitten koko lukukauteni viimeisen esseeni kirjoitettua valmiiksi! Yhtenä toiveena vaihdolta oli päästä juuri kehittämään omaa kirjallista englantiani, jota totta tosiaan olen päässyt tämän syksyn aikana tekemään.

Viime perjantaina oli Black Friday, jolloin päätimme lähteä jouluostoksille ystäväni kanssa. Jopa Saskatoonin ostoskeskus oli kerrankin täynnä ihmisistä, koska tämän päivän tarjoukset olivat saaneet ihmiset liikkeelle.
Olin juuri aiempana iltana päättänyt uskaltaa kokeilla miten paljon tavaraa täällä vaihdon aikana onkaan ehtinyt kertymään ja mahtuvatko laukkuni enää edes kiinni. Itselleni tuli jopa yllätyksenä, että oikeasti vielä toistaiseksi kaikki tavarani näyttivät mahtuvan matkalaukkuihin. Tästä johtuen uskalsin jopa tehdä jotain pieniä ostoksia :D Toivottavasti matkalaukut mahtuvat myös kiinni sitten joulukuun lopussa... :D
Täällä on jopa alkanut taas satamaan lunta useina päivinä, vaikkakin lumi ehtii sulaamaan nopeasti pois. Ei olla päästy kuitenkaan missään kohtaa samoihin lumimääriin mitä silloin lokakuun alussa oli täällä. Tiet on kyllä usein tosi liukkaana, joten pitää muistaa kävellä varovasti etten lennä keskellä koulun pihaa pyllylleni. Tämäkin vielä täysin mahdollista joku iloinen päivä.
Syyslomalta palaamisen jälkeen olen taas päässyt viikottaiseen rytmiini, eli yhden kerran viikossa pitää päästä katsomaan elokuvateatteriin leffoja :D Suomessa en pysty enää ylläpitämään tätä harrastusta suomen hinnoilla, joten nyt pitää nauttia vielä tästä, että leffoihin meneminen on erittäin edullista.

Yksi viimeisistä esseistäni piti sisällään erilaisten vaalijärjestelmien vertailun ja kirjastolla osui vastaan kirja Suomen politiikasta ja vaalijärjestelmistä. En jaksanut lähteä lukemaan kirjaa kokonaisuudessaan, mutta kirjassa esitetty kartta Suomesta sai kyllä huvittumaan. Varsinais-Suomi ja Satakunta on näpsäkästi englanniksi käännettynä 'Turku and Pori'.
Auringonlasku kerrostaloni yläkerrassa olevasta hengailuhuoneesta :)
Itselläni taitaa olla jäljellä enää tasan kuukausi siihen päivään kun lähtö täältä Saskatoonista Suomeen koittaa. Paljon tässä on syksyn aikana tullut koettua mutta vielä on reilusti aikaa muutamille uusille kokemuksille ja muistoille. Tänään tuli esimerkiksi kutsu ns. Suomen konsulaattiin täällä Saskatoonissa viettämään ensi tiistaina Suomen itsenäisyyspäivää. Kutsussa luki että tarjolla on suomalaisia ruokia ja juomia, joten tässä ollaan toiveikkaana jos siellä olisi ruisleipää tarjolla! :D

/Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti